Verdienmodel Stefan van Dierendonck [update 2021]

Ik geloof in transparantie en openheid, vooral bij online platformen zoals deze website. Als jullie weten wat ik hier probeer te doen, dan kunnen jullie me helpen. Heel eenvoudig.

Achtergronden

Toen ik in 2012 debuteerde, deed ik dat als een traditionele auteur. In Uitgeverij Thomas Rap vond ik een partner om mijn roman En het regende brood aan het lezend publiek aan te bieden. De rechten op publicatie stond ik af in ruil voor royalty’s en een niet terug vorderbaar voorschot. Dat eerste jaar verdiende ik redelijk, temeer omdat er een tweede contract volgde, met opnieuw een voorschot. De publicatie van die roman, En het sneeuwde in Rome, liet door allerhande factoren op zich wachten tot 2017. En op het moment van schrijven zitten we alweer in 2021.

Laat ik duidelijk zijn: ik kan niet leven van die twee romans.

Dus verdien ik mijn geld met andere zaken. Ik heb een beurs gekregen van het Letterenfonds voor een derde roman. Ik publiceer columns en verhalen in (literaire) tijdschriften. Verder werk ik parttime voor start.me, een Nederlands bedrijf dat zijn gebruikers een eigen startpagina laat maken. Bovendien organiseer ik Literaire Leeskringen in en rond Nijmegen, en accepteer ik incidenteel schrijfklussen die op mijn pad komen.

Mijn verdienmodel lijkt nog het meest op dat van Abdelkader Benali: Kralen rijgen. En de inkomsten van een roman is maar een kleine kraal.

Nieuwe wegen

In de afgelopen jaren is me steeds meer duidelijk geworden dat het traditionele verdienmodel voor romanschrijvers niet langer houdbaar is. We hebben te maken met ontlezing, smartphonisering, streamificatie en Blinkistatie. Grote ideeën komen in kleine pakjes, tegenwoordig.

Onvermijdelijke en daarmee interessante ontwikkelingen zijn dat. Kansen en mogelijkheden. Vooral voor een van creativiteit en ideeën overlopende romanschrijver.

Strategie

Het hart van mijn strategie voor dit jaar is deze schrijverswebsite. Hij valt in de website-categorie Author Platform en is bedoeld om mijn onafhankelijkheid als schrijver te ondersteunen. Ik beschouw het dus niet als een hobby of een liefdadigheidsproject.

Om die reden ga ik voor 2021 de volgende bronnen van inkomsten toevoegen:

  • Adsense.
  • Affiliate Links. (Bazarow, Bol.com, Amazon en anderen).
  • Vriendenprogramma voor donaties (Petje.af).

Door regelmatig waardevolle artikelen te publiceren hoop ik dat deze website gaat groeien in bezoekersaantallen, betrokkenheid en uiteindelijk ook in opbrengsten. Maar vooral lijkt het me een interessant project om aan te werken. En leerzaam.

Mijn missie?

Inspiratie voor lezers, schrijvers en fans.

Ik hoop dat dit voor 2021 voldoende zal zijn.