Ober, hé ober!

Ober

Ik loop met mijn jongens over straat en ineens hoor ik iemand roepen: “Ober, hé Ober! Kom eens hier!” En ik denk: het moet niet gekker worden zeg, met deze Coronacrisis. Nu de cafés gesloten zijn weet ik wel dat mensen thuis gaan drinken, maar dat ze zelfs op straat terechtkomen, dat had ik nooit gedacht.

Ook mijn jongens kijken verbaasd, maar dan vooral omdat ze een grijze gespierde hond zien opduiken van tussen de auto’s. Net geen pup meer. Een jonge vent met een opvallende tatoeage boven zijn oren, in het kaalgeschoren deel van zijn hoofd, grijpt zijn riem en roept: “Ober, niet zo trekken!” En dan luistert het beest ineens en gaat hij zitten.

Het is even tijd voor een gesprek, daar bij de Floraweg. Hij had zijn oude hond verloren vertelde hij, en nu had hij ineens een nieuwe. Ineens? “Ja, mijn moeder heeft hem voor me gekocht. Maar ze wist wel dat ik er eentje wilde hoor. Dat is het positieve van deze crisis,” lacht hij, “nu hebben we tijd voor nieuw leven in huis.” Ik snap wel wat hij bedoelt. Het dier is prachtig om te zien.

Mijn jongens zijn net zo gefascineerd als ik en heel even lijkt het alsof ze hem willen aaien ook. Tot Ober naar hun vingers hapt en buiten adem raakt van zoveel aandacht. Ja, dit nieuwe leven is heerlijk vers en onvoorspelbaar.

En ineens zie ik het. Dit is precies de goede metafoor voor onze moeilijke tijden. Die stoere gast met zijn nieuwe hond. Hij leert ons iets van belang. En dat is dit: als we het willen kunnen we nu andere keuzes maken.

Een nieuwe stap zetten, ons leven verrijken met verantwoordelijkheid. Daar worden we niet slechter van. Denk bijvoorbeeld aan meer zorg voor elkaar, voor onze buren misschien, of voor mensen die het moeilijk hebben. Of aan meer oog voor het milieu: in ons kikkerlandje zouden haast vergeten dat de klimaatcrisis nog volop door de wereld raast. Kijk maar naar het nieuwe orkaanseizoen in Midden-Amerika. Dit moment van gedwongen thuisblijven kunnen we gebruiken om te bedenken waar we later, als het virus onder controle is, onze energie aan gaan besteden. Wordt het terug naar de drukdoenerij en de vervuiling van vroeger, of kiezen we een betere, gezondere en socialere weg?

De keuze, zoals altijd, is aan jou. Of aan je moeder natuurlijk.

Podcast te vinden op YouTube – als je hierop klikt, dan ga je meteen naar mijn column.

Foto door Mohamed Nohassi on Unsplash