Mijn leesjaar 2021

Leesjaar 2021

In navolging van Austin Kleon leek het me een goed idee om dit blogjaar af te sluiten met de beste boeken die ik in het leesjaar 2021 las. Dat waren er minder dan normaal, ik weet niet goed waarom. De stress rond het onvermijdelijke coronavirus, een verbouwing, het afronden van het manuscript van mijn derde roman. Ik vond het lastig om me te concentreren. Behalve dan op deze zes parels (in willekeurige volgorde).

Sylvia Plath, De glazen stolp

Een klassieker, natuurlijk, uit 1963, maar helemaal niet gedateerd, niet echt. Plath beschrijft in het eerste deel het leven van een getalenteerde provinciaal in de grote stad, de druk om te presteren, om liefde te accepteren in een maatschappij waar mannen het voor het zeggen hebben: invoelbaar. Prachtige vergelijkingen die nog steeds fris voelen. En dan de depressie, de behandelingen die niet aanslaan tot ze dat wel doen. Dat niet iedereen gered kan worden. Dit is toch een boek van hoop, uiteindelijk.

“De woorden vielen op J.C.’s bureau met een vlakke, holle tik, als houten centen.”

Jane Friedman, The business of being a writer

Toen ik in 2012 redelijk succesvol debuteerde dacht ik echt dat het maar een kwestie van tijd zou zijn voordat ik van mijn schrijven kon leven. Nee dus. Dankzij Jane Friedman begrijp ik iets beter waarom het zo liep. De wereld van de boeken is complex en hij wordt geregeerd door economische wetten van schaarste en marktwerking. En toch is er hoop, ook hier:

“Today’s public reads more than ever and has more access to literature than ever. A lot of the anxiety and concern surrounding literary publishing today is a concern about changing media consumption habits and discovery habits. We don’t need to read the traditional journals or magazines to discover the next great writer. We can discover that person through a blog, Twitter, Tumblr, or a newsletter.

This is a win for the writers.”

Yu Miri, Tokyo Ueno Station

Ik las ook wat van oorsprong Japanse literatuur, natuurlijk, want daar heb ik wat mee. Haruki Murakami’s Eerste persoon enkelvoud bijvoorbeeld, echt niet slecht, maar minder verrassend dan Yu Miri’s prijswinnende inkijk in het Japanse thuislozencircuit. Hoe kom je op straat? Wat doe je daar om te overleven? Door de ogen van een man krijg je een beeld dat je bijblijft. De andere kant van het kersenbloesemfestival bijvoorbeeld: dat iedereen de zeiltjes achterlaat, en het eten, voor de zwervers in het park. Tot er een lid van de koninklijke familie naar het museum wil.

“Today at four fifteen P.M., the crown princess gave birth to a son at the imperial hospital. Mother and child are doing well.”

Emily Brontë, Woeste Hoogten

Vorig jaar las ik Wuthering Heights in een prachtige hardcover van Penguin, maar om een of andere reden raakte het verhaal me niet echt. Je verwacht, mede door Kate Bush natuurlijk, een überromantisch liefdesverhaal, maar in plaats daarvan lees je vooral over een bijzonder wraakzuchtige Heathcliff. Pijnlijk. Bizar. Daar moest meer spelen, dacht ik, en dus besloot ik om de vertaling van Frans Kellendonk erbij te nemen. En ja, toen klikte het wel, ineens. Er gaat niets boven de moedertaal.

“En nu, mijn knaapje, ben je van mij!”

W.G. Sebald, Austerlitz

Misschien wel het mooiste boek van vorig jaar, schreef ik al eens, daar zal ik niet veel meer aan toevoegen. De ellende die overblijft na een onmenselijke oorlog. Een roman met foto’s erin. Zin om een motorreis te plannen naar Theresienstadt, door corona niet doorgegaan natuurlijk. De chaos in het hoofd van de schrijver die grip probeert te krijgen op zijn materiaal. Ik vond het prachtig. Maar dat weet je al.

“Hoe veel of hoe weinig ik ook had geschreven, als ik het doorlas vond ik het steeds zo fundamenteel verkeerd dat ik het ter plekke moest vernietigen en opnieuw moest beginnen. Weldra werd het mij onmogelijk de eerste stap te wagen.”

Nog even dit

Dank je dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen. Wil je mijn werk ondersteunen, ga dan naar een boekhandel en koop een van mijn romans. Wil je meer doen? Deel dan dit artikel dan met je vrienden of volgers. Of vertel me jouw verhaal in een reactie of privé. Ik hoor het graag!